Osnove kupoprodajnih opcija

 

Šta trebate znati o opcijama kupovine i prodaje? Za početak, trebali biste znati što uzeti u obzir kada započinjete proces kupovine i prodaje dvije različite vrste opcija. Ovo ćemo pogledati u ovom članku.

Zapamtite da postoje dvije različite vrste opcija. Kada razmišljamo o kupovini opcije, vi želite da razmislite o call opciji. Kada kupite call opciju, to vam daje mogućnost da kupite finansijski proizvod ili instrument po štrajkačkoj cijeni. Zapamtite da je štrajk cijena specifična cijena instrumenta. Ako odlučite kupiti call opciju, ona mora biti kupljena prije ili na datum isteka. Zapamtite da je datum isteka datum kada opcija gubi svoju vrijednost.

Kada razmišljate o prodaji opcije, onda želite razmišljati o put opciji. Imate mogućnost da prodate finansijski proizvod prije isteka datuma. U svakom slučaju, ako ste vlasnik opcije, opciju možete prodaja nekom drugom ko bi možda želio kupiti u toku roka ili možete pustiti da samo istekne.

Postoji još jedna situacija poznata kao pisanje i opcija ili se također naziva “prodaj za otvaranje”. U ovom slučaju, vi ste pisac i vaša je dužnost da se pobrinete za svoj kraj ugovora ako vlasnik opcije želi da je iskoristi.

Ako na kraju prodate call opciju kao početnu transakciju, onda morate prodati po štrajkačkoj cijeni ako ste dodijeljeni. Ako prodate put opciju kao početnu transakciju, onda morate kupiti kamatu ako je dodijeljena.
Ako ste pisac, u osnovi nemate mogućnosti niti kontrolu nad tim da li će se ugovor izvršiti, i morate zapamtiti da se vježba može dogoditi u bilo kojem trenutku do datuma isteka.