Elke productmanager moet in de verkoop werken – voor een tijdje

 

Er is een oude uitdrukking die ongeveer zo luidt: “Beoordeel iemand pas als je anderhalve kilometer in zijn schoenen hebt gestaan”. Als productmanagers die de hele tijd met verkopers te maken hebben, heeft deze uitdrukking echt betrekking op ons. Het kan maar al te gemakkelijk zijn voor een productmanager om genoeg te krijgen van zijn of haar verkoopteams. U denkt dat u hen alle informatie hebt gegeven die ze nodig hebben om uw product te gaan verkopen, inclusief uw productontwikkelingsdefinitie, en toch hebben ze nog steeds problemen. Wat moet een productmanager doen?

Waarom werken in de verkoop een goed idee is voor een productmanager

Dus precies waarom zou iemand tijd willen besteden aan het werken in de verkoop? Het lijkt geen zin te hebben. Ik durf te wedden dat zowat iedereen van ons een mentaal beeld heeft van het type mensen dat in de verkoop werkt. De mijne is lang geleden gevormd door het tv-programma “WKRP in Cincinnati”, waarin alle verkopen werden gedaan door een man genaamd Herb Tarlek – geen mooi gezicht.

Het blijkt echter dat we ongelijk hebben. In een moderne verkooporganisatie draait het echt allemaal om communicatie. Denk er eens over na en u zult begrijpen hoe belangrijk communicatieve vaardigheden zijn voor een productmanager. Dit is het soort dingen dat u kunt toevoegen aan het cv van uw productmanager.

Om ervoor te zorgen dat uw product een succes wordt, moet u de voordelen van productbeslissingen die u hebt genomen kunnen uitleggen aan andere mensen in uw organisatie. U moet met mensen van andere afdelingen kunnen praten om een helpende hand te bieden met uw product. Je moet je baas er ook van kunnen overtuigen dat een productgerelateerd project uiteindelijk succesvol gaat worden. Laten we eerlijk zijn, u bent al in de verkoop.

Wat je leert door in de verkoop te werken

Ja, ik begrijp dat het ontwrichtend zal zijn om tijd vrij te maken van uw productbeheertaak Werken in de sales zonder ervaring om deze te besteden aan het werken in de verkoop. Het blijkt echter dat als je hier tijd aan besteedt, je drie vaardigheden krijgt die je nodig hebt om een succesvolle productmanager te worden.

De eerste van deze vaardigheden is het vermogen om succesvol te onderhandelen. Dit betekent dat je, om een succesvolle productmanager te zijn, van andere mensen moet kunnen krijgen wat je nodig hebt. Dit vereist onderhandeling. Door tijd te besteden aan het werken met verkopers, leert u te luisteren, variabelen te evalueren, de belangrijkste drijfveren te identificeren, bezwaren te overwinnen en manieren te vinden om tot overeenstemming te komen. Het belangrijkste hiervan is dat je leert om het te doen zonder bruggen te verbranden.

Iedereen kan met iemand beginnen te praten over wat ze zouden willen bereiken; er is echter een speciale reeks vaardigheden voor nodig om ze te laten instemmen met wat u wilt dat ze voor u doen. Door de tijd te nemen om in de verkoop te werken, leer je hoe je deals sluit. Wat je snel leert, is dat het sluiten van een deal met iemand anders meer een kunst dan een wetenschap is. Goede productmanagers zijn experts in het sluiten van deals met andere afdelingen, partners en klanten.

Eindelijk ontdek je de ware betekenis van doorzettingsvermogen. Verkopers krijgen zelden wat ze willen als ze er de eerste keer om vragen. Als ze het gewoon zouden opgeven en naar huis zouden gaan toen dit gebeurde, zouden ze niet lang in de verkoop werken. Wat ze eerder ontdekken, is de kracht om door te gaan. Als productmanager moet je leren om het woord “nee” te horen als een uitdaging, niet als een afwijzing.

Wat dit allemaal voor u betekent

Om een productmanager succesvol te laten zijn, moet het product waarvoor u verantwoordelijk bent, aan klanten worden verkocht. Die verkoop zal, althans gedeeltelijk, worden gedaan door de verkoopteams van uw bedrijf. Het kan maar al te gemakkelijk zijn om je verkoopteams beu of gefrustreerd te krijgen als je het gevoel hebt dat ze niet weten hoe ze je product moeten verkopen in een competitieve markt.

Een manier om dit probleem aan te pakken, is door een tijdje in de verkoop te gaan werken. Nee, dit zou geen permanente overplaatsing zijn, maar eerder een tijdelijk bezoek. Ja, ik realiseer me dat dit nooit deel uitmaakte van de taakomschrijving van uw productmanager; het kan u echter enkele echte voordelen opleveren. Tijdens uw tijd in de verkoop krijgt u de kans om te leren onderhandelen, deals te sluiten en wat de echte waarde van doorzettingsvermogen is.